Varan har lagts till i varukorgen
Godkända skivor för våtrum
Konstruktion 8 nov 2011
Godkända våtrumsskivor gör det lättare att välja underlag till kakel och plastmatta. Foto: Ulf Söderlund
Det finns en mängd våtrumsskivor på marknaden och samtidigt en osäkerhet om hur de olika skivorna ska hanteras. Nu finns 16 skivor som leverantörerna har intygat uppfyller branschens krav för våtrum.

I Boverkets Byggregler, avsnitt 6:5333 Underlag för vattentäta skikt, ställs krav på att underlag ska vara lämpliga för denna användning.

Både GVK och BKR anger också i sina branschregler att skivor under tätskikt i våtrum ska vara kompatibla med lim och tätskikt.

Verifiering av egenskaper

Leverantörerna av våtrumsskivor har nu enats om verifiering av materialegenskaper, och hur dessa kan säkerställas genom kompatibilitetstest för att visa att skivorna uppfyller branschreglernas krav.

Hanna Skogmark på GVK berättar:

‒ Det leverantören bland annat ska kunna redovisa är om skivan är sugande eller icke sugande, att den är formstabil med hänsyn till fukt och temperatur, att den är mögelresistent och att den tål höga temperaturer. Det senare är intressant vid varmluftssvetsade tätskikt.

Förteckning

På GVK och BKRs webbplatser finns nu en aktuell förteckning över skivor som tål en högre fuktbelastning och är kompatibilitetsprovade. Hittills är 16 skivor från 11 leverantörer listade, se tabellen nedan. Varken GVK eller BKR kommer att redovisa skivornas egenskaper utan det är upp till leverantörerna.

‒ Det är inga nya skivor som tagits fram utan samma som används i dag, framhåller Esa Erkkilä på BKR. Det nya är att leverantörerna intygar att de är kompatibla med tätskikten.

Godkända i fem år

Produkterna är godkända i fem år under förutsättning att produktens sammansättning inte förändras. Vissa produkter är inte lämpliga som underlag till plastmatta då värmetåligheten är begränsad. Dessa är då markerade med asterisk i förteckningarna.

Bengt Jonasson vid GVK vill framhålla att godkännandet endast avser kompatibilitet och att arbetsmiljöfrågan vid hantering och montering inte är redovisad för ett stort antal skivor. Detta kvarstår alltså enligt GVK.

Underlättar materialval

De branschgemensamma kriterierna för våtrumsskivor och den nu publicerade förteckningen gör det lättare att hitta en skiva som är särskilt lämplig för våtrummet och dess konstruktion. Skivorna uppfyller egenskapskraven för våtrum i bostadsutrymmen och utrymmen med likvärdig belastning.

Företag

Produkt

Byggtillbehör AB

Tetti Våtrumsskiva* (20 mm)
Tetti Våtrumsskiva* (12 mm)

Capo Sweden AB

Dukkaboard* (12-80 mm)

Flintx

FLINTX Multiflex (12 mm)

Gyproc AB

Glasroc GHIE 13 Hydro (12,5 mm)
Glasroc GHIE 15 Hydro (15,5 mm)

Ivarsson Sverige

Hydropanel (9 mm)
Hydropanel (12 mm)

 Molan AB

Molan Multiskiva (12 mm)

KGC Verktyg och Maskiner AB

Lux Elements EL* (12 mm)
Lux Elements EL* (20 mm)

Knauf Danogips GmbH

Aquapanel Indoor (12,5 mm)

LIP Sverige AB

LIP Board (6-60 mm)

Norgips Svenska AB

Humid Board 15 (15 mm)
Humid Board 13 (12,5 mm)

TMg-Product AB

MgO Board (10 mm)

Leverantörer av våtrumsskivor som har lämnat intyg om att skivorna uppfyller branschens krav för våtrum.

Bevaka ämnen i artikeln

Konstruktion Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter