Konkurrensverkets rapport Fallgropar vid entreprenadupphandlingar är tänkt att öka kunskapen hos både offentliga upphandlare och leverantörer om de regler som gäller för upphandling av byggentreprenader.
Framförallt vill verket rikta strålkastarna på sådant som det bedömer utgör en otillåten direktupphandling på området. Brister finns i dag hos såväl kommuner som statliga myndigheter.
I fyra av de granskade upphandlingarna har Konkurrensverket konstaterat att det varit fråga om otillåtna direktupphandlingar.
Sedan i somras kan sådana tas till domstol, och böter i form av upphandlingsskadeavgift på upp till 10 miljoner kronor kan dömas ut. Avtalen kan även bli ogiltiga.
– Det är anmärkningsvärt att så stora byggprojekt genomförs utan att reglerna för offentlig upphandling följs. Det är allvarligt eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar som ska användas på bästa sätt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
En fråga som uppmärksammas i rapporten är gränsdragningen mellan hyra av fastighet och byggentreprenad. För att hyra en fastighet behövs ingen upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.
Men när det handlar om en byggentreprenad för ett visst specifikt ändamål är huvudregeln att den ska upphandlas enligt reglerna i LOU och föregås av annonsering.
Ett annat problem som uppmärksammas i rapporten är att reglerna för annonsering av upphandlingen inte följts. Ytterligare fel är att tilläggsarbeten vid byggentreprenader inte beställs på ett korrekt sätt.
Oplanerade tilläggsarbeten kan betraktas som en ny upphandling och måste i så fall upphandlas separat.
I rapporten pekar Konkurrensverket därför på vikten av att ha en god framförhållning och ett väl genomfört planeringsarbete inför större upphandlingar av byggentreprenader.
– Större byggentreprenader omfattar ofta hundratals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Förhoppningsvis ska de nya reglerna som gör det möjligt att ta otillåtna upphandlingar till domstol och kräva upphandlingsskadeavgift leda till att kommuner och andra myndigheter blir mer noga med att följa lagen, säger Sara Sandelius, handläggare på Konkurrensverket.
De fyra upphandlingar som uppmärksammas i rapporten och som bedömts vara otillåtna direktupphandlingar är:
Halmstads kommuns upphandling av Halmstad arena, Migrationsverkets beställning av arbeten på en förvarsenhet i Åstorp, Sundsvalls kommuns tilläggsarbeten vid bygget av Himlabadet och Färgelanda kommuns ombyggnad av industrifastigheten Björnhuset.