Svar: När snö och is börjar smälta finns stor risk att smältvatten tar sig in i fastigheten i stället för att rinna bort i avloppsbrunnar, hängrännor och stuprör.
– För att undvika översvämning bör man som fastighetsägare se till att avloppsbrunnar i källaringångar och på garagenedfarter inte är igensatta av skräp eller is, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala och fortsätter:
– Här kan man behöva hacka bort is eller rensa bort skräp. På platta eller lågt sluttande tak kan stora mängder snö exempelvis bilda en sjö på taket om stuprör eller takbrunnar är igensatta av snö och is. Håll koll på husgrundens sprickor
Susanne Fagerberg konstaterar att många fastighetsägare hör av sig angående skador på tak så här års. Snön kan också ställa till det genom att blåsa in och smälta på ställen som inte tål fukt, till exempel på vindar. Det kan bli mycket snö och den bör tas bort innan den smälter för att undvika fuktskador.
Den här typen av skador ersätts inte alltid av försäkringsboalgen om det beror på bristande underhåll från husägarens sida. Detsamma gäller skador som orsakas av att vatten tränger in i husgrunden. Det är viktigt att se till att det finns en bra dränering.
– För att undvika att vatten tar sig in genom sprickor i husgrunden är det viktigt att husägare någon gång varje år tittar till husgrunden och tätar eventuella sprickor så att vatten inte kan läcka in, fortsätter Susanne Fagerberg. Om det ändå tränger in vatten kan man minska skadorna genom att vidta några snabba åtgärder.
5 råd för att undvika skador orsakade av smältande snö och is:
Omedelbara åtgärder om risken är stor för översvämning eller om skadan redan skett: