Varan har lagts till i varukorgen

Sex kombohus med pressat pris

Bostäder 13 maj 2011
Lindbäcks Byggs hus Hemlängtan blev ett av de tre vinnande bidragen.
Företaget JSB:s Trygga boendet vann Sabos tävling Kombohus om att ta fram små flexibla flerbostadshus till ett bra pris. Nu finns sex hus att välja på. Produktionspriset är 12 000 kronor per kvadratmeter.

Efterfrågan är stor på små flexibla flerbostadshus som passar för förtätning av bostadsområden. Problemet är att startkostnaden för ett mindre hus nästan är lika stor som för ett större. 

Max 12 000 kr/kvm

Det var därför som Sabo utmanade byggentreprenörerna att ta fram standardiserade och till stora delar prefabricerade hus med en produktionskostnad på högst 12 000 kronor per kvadratmeter boarea. Tillkommer gör kostnaden för marken samt bygglov.

Hiss och balkong

De nya husen:

  • är byggda i två våningar
  • innehåller sex-åtta lägenheter med två-tre rum och kök
  • har invändigt trapphus med plats för barnvagn eller rulltor
  • har hiss eller lyftplatta
  • har balkong i samtliga lägenheter
  • har en maximal energiåtgång på 60 kWh per kvadratmeter och år amt
  • uppfyller i övrigt Boverkets föreskrifter och råd för nyproduktion.

På torsdagen presenterades de sex tävlingbidragen. Sabo har tecknat ramavtal för sina medlemmars räkning med vinnande JSB samt Bo Klok Housing och Lindbäcks Bygg.

Rejäl produktutveckling

Gösta Gustavsson, fastighetsutvecklingschef på Sabo, är mycket nöjd med utfallet av tävlingen.

- Det roligaste är att vi lyckats få till en rejäl produktutveckling på området. Nu finns ett antal produkter med bra kvalitet och till ett bra pris, säger Gösta Gustavsson.

Enligt honom finns det ett behov hos medlemsföretagen att bygga cirka 500-600 sådana här lägenheter de närmaste två-tre åren. Drygt 20 fastighetsbolag är beredda att beställa de nya kombohusen omgående.

 

Percy Andersson, projektledare, Pether Fredholm, vd, och Peter Lingstrand, arkitekt, Sydark, tog emot priset för JSB och deras vinnande koncept Trygga boendet.

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Fler nyheter