Varan har lagts till i varukorgen

Invändig tilläggsisolering av tegelvägg?

Renoveringar 23 maj 2011
Hur tilläggsisoleras en tegelvägg på bästa sätt?

Vi har ett hus vars yttervägg utgörs av massivtegel. Tjockleken inklusive invändig puts är 300 mm. Vår avsikt är att isolera invändigt, dels för att spara energi, dels för att få ett skikt att dölja elinstallationerna.

Hur ser fuktproblematiken ut för fasadtegel som inte torkas inifrån? Vilken är lämplig isolertjocklek?

Svar: Risken för frostskador kommer att öka speciellt om du bor i ett område som utsätts för slagregn.

I ditt fall är det mineral/stenull som är aktuellt men tjocklek kan jag inte uttala mig om. Kontakta t ex tillverkare av isolering för utförande i ditt fall.

En yttervägg av massivtegel är annars en konstruktion som lämpar sig mycket bra för utvändig tilläggisolering som t ex putsas. Ur energibesparande syfte är det ofta önskvärt att utföra tilläggsisoleringen på ytterväggens utsida. Köldbryggor i väggen går lättare att isolera bort med utvändig tilläggsisolering, och den ursprungliga väggkonstruktionen blir varmare och torrare.

Med vänlig hälsning, Yvonne Brinck
Fackområdesexpert - Hus | Redaktionen, AMA 

Köldbryggor i väggen går lättare att isolera bort med utvändig tilläggsisolering, och den ursprungliga väggkonstruktionen blir varmare och torrare.
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Vatten och avlopp Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Köldbryggor i väggen går lättare att isolera bort med utvändig tilläggsisolering, och den ursprungliga väggkonstruktionen blir varmare och torrare.