Klotterfärg tränger lätt in i oskyddad betong. I Sverige kostar klottersaneringen cirka 1 miljard kronor per år. Ett väl fungerande klotterskydd sparar upp till 80 procent av arbetstiden vid klottersanering.
Oskyddade ytor av sten eller betong skadas av mekanisk borttagning av klotter. Ytan eroderas och blir mer känslig för klotterfärgen som lätt tränger in i materialet. Ytorna får betydliga estetiska skador som är svåra att åtgärda.
Lättbetong, betong, tegel, puts, murbruk och natursten är vanliga kapillärsugande material som är rika på porer och sprickor som lätt suger upp vatten.
Om det finns risk för armeringskorrosion, frostsprängningar eller alkalikiselreaktioner i materialen måste vatteninnehållet i fasaderna begränsas för att reducera mekaniska och estetiska skador.
Med hjälp av vattenavvisande ytskikt eller impregnering går det att minska risken för eventuell uttorkning av fukten i fasaden.
Impregneringen ska förhindra den kapillära uppsugningen av vatten. Ytskiktet måste göras diffusionsöppet för vattenånga så att inte frostsprängningar inträffar direkt under tätskiktet.
De två olika metoder som används vid impregnering är:
1. Ytbehandling. De mest använda ytbehandlande metoderna för betong är:
2. Djupbehandling:
Alla impregneringsprodukter som säljs på den svenska marknaden ska vara CE-märkta.
Det finns dock inga godkända och väl fungerande provningsstandarder i Europa för att avgöra om ett klotterskydd är effektivt.
Av Katarina Malaga
Vägverkets forskningsprojekt, FUD
CE-märkta impregneringsprodukter
Vägverkets forskningsprojekt, FUD
CE-märkta impregneringsprodukter