Kuggen är en del av Lindholmen Science Park i Göteborg och har många lösningar som bygger på ”en hållbar framtid”.
Byggnaden ska bidra till Lindholmens innovationsmiljö med framtidens tekniska lösningar. Den nya grundläggningsmetoden som krävdes för att minska sättningar presenterades i Bygginfo PM nr 2.
Det är bland annat den runda formen där varje våningsplan har utformats som ett liggande kugghjul som gör byggnaden speciell. Kuggen består av 190 kuggar, där en kugge är en kontorsmodul.
Fem kugghjul (våningsplan) ligger staplade ovanpå varandra, men varje våningsplan kragar ut med två kuggar i förhållande till våningsplanet under. På så vis växer byggnaden på höjden och våningsplanen placeras så att ett överhäng bildas.
Lätta stålreglade utfackningsväggar kommer som färdiga moduler. Tyngden på utkragningen ligger framförallt på södersidan där den växer ut mer. Att lägga på två kuggar per våningsplan gör att produktionen blir mer kostnadseffektiv.
Formen av ett kugghjul och de alltmer utkragade våningsplanen krävde okonventionella konstruktionslösningar. Konstruktionen i de bärande delarna i Kuggen bygger bland annat på att fördela lasterna i den unika metoden:
Även trappan som sitter centralt i huset krävde förstärkning av bjälklagen. Den är prefabricerad och hänger fritt mellan våningsplanen. Varje del som sträcker sig mellan två våningar, utan spindel, väger cirka 8 ton.
– Vi fick förstärka bjälklagen med spännarmering för att klara belastningen, säger Bengt Johansson, konstruktör på Tyréns.
För att kunna montera trappan byggdes en temporär stålstomme som togs bort först då spännarmeringen dragits åt och bjälklagen kring denna hade gjutits igen.