Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Överluft från restaurang till kök OK
Arkitektur 12 jan 2011
Det går inte att lösa ventilationen i köket på ett vettigare sätt än att ta en liten del överluft från restaurangen
I normalfallet är det inte några problem med överluft från restaurangdel till kök enligt Livsmedelsverket.
För snart fyra år sedan skrev Bygginfo en artikel om övertryck eller överluft i restaurangkök. Artikeln belyste dilemmat att tre myndigheter, Boverket, Arbetsmiljöverket och Livsmedelsverket, har olika syn på var det är renast, i restaurangen eller i köket. I branschen hade därför en viss förvirring uppstått huruvida det är tillåtet med överluft från restaurangdel till kök eller inte.

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

FAKTA Bakgrund

Arbetsmiljöverket och Boverket anser vanligen att kraven på luftkvalitet är lägre i kök än i restaurangdel.

Då en ny EG-förordning om livsmedelshygien kom år 2004 utbröt förvirring i branschen. I förordningen står det att ”Mekaniskt luftflöde från ett förorenat område till ett rent område skall förhindras”.

Eftersom Livsmedelsverket betraktar köket som renare uppfattade några kommuner det som att det inte längre var tillåtet med överluft från restaurangdel till kök.

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Styr och övervakning Miljö
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

FAKTA Bakgrund

Arbetsmiljöverket och Boverket anser vanligen att kraven på luftkvalitet är lägre i kök än i restaurangdel.

Då en ny EG-förordning om livsmedelshygien kom år 2004 utbröt förvirring i branschen. I förordningen står det att ”Mekaniskt luftflöde från ett förorenat område till ett rent område skall förhindras”.

Eftersom Livsmedelsverket betraktar köket som renare uppfattade några kommuner det som att det inte längre var tillåtet med överluft från restaurangdel till kök.