Målet är att kommunalt avloppsvatten ska gå att rena till olika vattenkvaliteter som kan återanvändas av exempelvis industrier, jordbruket, som duschvatten eller spolvatten i toaletter.
Vid testanläggningen i Hammarby Sjöstadsverk byggs olika reningssteg och reningssystem. Befintlig teknik ska vidareutvecklas och optimeras. Utvärdering görs genom livscykelbedömning.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Aktivt kol, ozon och sandfilter samt andra reningsmetoder har utvärderats med en kombination av ekotoxikologiska testmetoder och kemisk analys. Kolfilter är effektivt och har få negativa biverkningar på alger, kräftdjur och fiskar.
På en liten ö har ett lokalt energisystem, med energilager och solceller, installerats. Mikronätet med ödrift är ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att lära hur sådana nät kan användas i större skala i framtiden.
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har tagit fram en ny rekommendation för IMD-tappvatten. Ett mål är att effektivisera de lokala förhandlingarna vid införandet av IMD.