Varan har lagts till i varukorgen
Hyresgäst ska betala vattenskada
Juridik 22 aug 2011
Högsta domstolen har beslutat att en hyresgäst som slarvade med att stänga av kranen till diskmaskinen ska betala skadestånd.
Högsta domstolen har dömt en hyresgäst att betala skadestånd för att hon glömde stänga av vattnet till diskmaskinen. En vattenslang brast och vatten rann ned till grannen under.

Hyresgästen hade fått tillstånd av sin hyresvärd Svenska Bostäder att installera en bänkdiskmaskin. Förbehållet var att vattnet till maskinen alltid skulle stängas av när maskinen inte användes.

Kvinnan glömde dock att stänga kranen vid ett tillfälle. Vattenslangen mellan maskin och blandare lossnade från kopplingen till blandaren. Stora mängder vatten forsade ut och orsakade omfattande skador.

Vårdslös och vållande

Svenska Bostäder menade att den kvinnliga hyresgästen varit vållande till vattenskadan genom att vara vårdslös och underlåta att stänga av vattnet.

Hovrätten har tidigare avslagit hyresvärdens krav men Högsta domstolen ger nu Svenska Bostäder rätt.

Borde insett stort riskmoment

Hyresgästen har inte följt ordningsreglerna och stängt av diskmaskinen som överenskommit. Hon borde ha insett att en slanganslutning där vatten står under tryck är ett stort riskmoment, och att risken för omfattande skada var stor och slangen skulle släppa.

Hyresgästen ska betala 60 000 kronor plus ränta till Svenska Bostäder. Hon ska dessutom betala både sina egna och hyresvärdens rättegångskostnader.

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Vatten och avlopp Bestämmelser
Fackområden

Förvaltning VVS
Fler nyheter