Varan har lagts till i varukorgen

Stående filter att föredra

Teknik 18 apr 2011
Luftfilter med stående påsar ger bättre luftfördelning och påsarna hålls torra. Foto: Dan Öhman.
Luftfilter som består av påsar ska monteras med påsarna stående, annars riskerar filtret att inte fungera som avsett.

Liggande filterpåsar tenderar att hänga ned och den tendensen ökar med avtagande luftflöde och ökat djup på påsarna.

Påsarna riskerar att lägga sig på aggregatets botten och bli smutsiga eller blöta. Om uteluften som kommer in i aggregatet är fuktig, blir även filtren fuktiga. Om aggregatet stängs av på kvällen så riskerar de horisontella filterpåsarna att lägga sig ned. Sjunker temperaturen ytterligare så kan filterpåsarna frysa ihop med sämre funktion och ökat tryckfall som resultat när aggregatet startas på nytt eller varvas upp.

Luft fördelas inte rätt

– Filter testas och tillverkas för att ha stående påsar. Om påsarna ligger fördelas inte luften över filtermaterialet på rätt sätt och man uppnår inte den filterklass som filtret testats och märkts för, säger Thore Bertilsson hos filtertillverkaren Camfil.

Bilden föreställer liggande filter. Foto: Dan Öhman.

Stående filterpåsar finns att få

Även om luftbehandlingsaggregatet har levererats med liggande påsar är det ingen större fara. Det går alltid att få stående filterpåsar.

– Det handlar om hur man beställer sina filter. Filter specificeras enligt principen bredd x höjd x djup x filterklass. Då ställs alltid påsarna när filtren tillverkas, hävdar Magnus Sellö som är marknadschef på filtertillverkaren Resema och fortsätter:

– Det är billigare att göra ett filter med få påsar än ett med många påsar. Har man en rektangulär ram så blir filtret billigare om man gör det med få liggande stora påsar jämfört med många små stående påsar.

Ekonomiskt incitament

Det ligger mycket pengar i filter. Det kan alltså i vissa fall finnas ett ekonomiskt incitament för en förvaltare att välja liggande påsar, men definitivt inte ett tekniskt eller funktionsbaserat sådant. Att liggande filterpåsar förekommer i ventilationsanläggningar är i huvudsak ett kunskaps- och beställningsproblem.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning VVS
Fler nyheter