Hur klarar vi energimålen? Hur klarar vi kompetensförsörjningen och generationsväxlingen? Och hur blir byggprocessen effektivare?
Det var de tre huvudfrågeställningar som styrde föredrag och samtal under Trenddagen som arrangerades av Svensk Byggtjänst.
Omkring 200 samhällsbyggare från hela landet kom till nya Stockholm Waterfront för att lyssna på föredrag och diskutera kring begreppet ”Samhällsbyggnad i förändring”.
Tio föreläsare – både professorer och företrädare för bland annat bygg- och fastighetsbolag – avlöste varandra i talarstolen. Frågor och reflektioner levererades inte bara muntligen, utan även via twitter och mejl, och de formulerades inte bara av moderatorn Lydia Capolicchio och de andra deltagarna i rummet, utan också av personer som följde föreläsningarna via direktsändningen på webben.
En av de som talade utifrån frågeställningen ”Hur klarar vi energimålen?” var Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet, samt en av grundarna av organisationen ASPO, Association for the Study of Peak Oil and Gas.
– Världen är drogad av olja – det är oljan som har byggt både Sveriges och andra länders välfärd. De länder som har olja styr följaktligen hela världen – och världen styrs således till stor del av diktaturer, konstaterade han.
På den tiden då Sverige hade världens största konsumtion av olja per invånare köpte vi den billigt från Mellanöstern. Snart kommer vi köpa den dyrt från Ryssland, säger Aleklett – Norge och Danmark kommer nå peakoil tidigare än vårt grannland i öst. I dag importerar Sverige ungefär en tredjedel från var och en av länderna Danmark, Norge och Ryssland.
I Sverige använder vi 80 procent mer olja i dag än 1970. Så hur kommer vi klara att oljan sinar betydligt snarare än vad både oljebolag och regeringar räknar med?
Svaren lyser med sin frånvaro. I dagsläget räcker inga alternativa energikällor i värden till, och de oerhörda konsekvenserna av detta kommer till stor del att lämnas till den yngre generationen att lösa, menar Aleklett.
Att man ska kunna ta sig mellan bostäder och arbetsplatser på andra sätt än med bil kommer bli ett måste i framtiden, spår han. Något som blir en utmaning för samhällsbyggnadsbranschen.
En talare med insikter i hur man lockar ny arbetskraft till byggsektorn var Jessica Löfström, vd på Expandera Mera – ett företag hon startade för 11 år sedan och som blev det första svenska bemanningsföretaget för byggsektorn. Under Trenddagen bidrog hon med sina kunskaper utifrån temat ”Hur klarar vi kompetensförsörjningen?”.
Sluta tänk i samma gamla banor om ni vill lyckas. Det var ett av Jessica Löfströms tips. Enligt hennes erfarenhet har alla arbetsgivare exakt samma kravprofil när de ska anställa: ”De vill ha en vit man med svenskklingande namnsom har både utbildning, erfarenhet och en fru som tar hand om hem och barn”.
– Hur vore det att prova att anställa eller hyra in en person med annan bakgrund än svensk? En person som har både utbildning och erfarenhet men som kanske har jobbat de senaste tio åren som taxichaufför. En person vars kunskaper enkelt skulle kunna fräschas upp, frågar hon retoriskt.
– De arbetsgivare som Expandera Mera har uppmuntrat till att prova personal utanför den stereotypa ramen har blivit mycket nöjda, intygar Jessica Löfström.
Nöjd var även Svensk Byggtjänsts vd Erik Hellqvist när dagen rundades av.
– Vi har haft väldigt bra talare rakt igenom, och jag har även fått höra mycket intressanta kommentarer i samtalen under pauserna, säger Erik Hellqvist.
Alla de frågor som kommit in under Trenddagen har även bäddat för fortsatta diskussioner och samtal framöver.
– Det är första gången vi kör det här, men absolut inte den sista – dagen blir en tradition. Svensk Byggtjänst är ingen partsföreträdare, vi går inte någon särskild yrkesgrupps ärenden, utan är måna om att hitta en riktigt hållbar byggprocess. Därför passar det bra att vi samlar hela branschen på det här sättet, säger Erik Hellqvist.