Varan har lagts till i varukorgen
Schystare trottoarer med ny skrapa
Teknik 8 sep 2010
Ett nyutvecklat redskap från Umeå gör det enklare att justera trottoarer så att de blir helt släta och får rätt lutning.

Trottoarskrapan monteras på en vägmaskin, till exempel en hjullastare. Med skrapan kan underarbetet göras betydligt snabbare och trottoaren ska dessutom få en jämnare yta och rätt lutning.

– När man lägger ut sanden till trottoaren för hand, riskerar den färdiga trottoaren att bli vågig. Men med vårt redskap blir det en plan och fin yta med rätt lutning, säger Anders Sundling på Umeå försäljning AB.

Det är Umeå Försäljning som tillsammans med Söderholms Traktor i Umeå utvecklat det nya redskapet.

Nöjda entreprenörer

Trottoarskrapan har testats och används sedan en tid av bland andra NCC och Peab. Enligt Patrik Gustavsson på Peab i Umeå har trottoarjusteringar varit något av ett dilemma tidigare.

– Det har ju inte gått att köra maskiner på smala trottoarer, utan arbetet har fått göras för hand. Men eftersom den nya trottoarskrapan fälls ut åt sidan, kan maskinen köras bredvid trottoaren. Då fungerar det utmärkt, säger han och fortsätter:

– Trottoarskrapan har rationaliserat vårt arbete betydligt. Nu kan vi skrapa ut gruset med rätt höjd och lutning direkt. Det innebär att arbetet kan göras på en tredjedel av den tid det tog tidigare.

Flera justeringsmöjligheter

För att klara olika breda trottoarer har redskapet en arbetsbredd som är hydrauliskt justerbar upp till 2,2 meter. Det går även att göra justeringar i höjdled med ett hydrauliskt manövrerat stödhjul. Redskapet är in- och utfällbart i 90 grader för transportläge.

Med den nya trottoarskrapan på vägmaskinen går underarbetet före asfaltbeläggning snabbare och ytan bli jämnare. Foto: Umeå försäljning.
Martin Steno
Fackområdesexpert Husbyggnad
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

Med den nya trottoarskrapan på vägmaskinen går underarbetet före asfaltbeläggning snabbare och ytan bli jämnare. Foto: Umeå försäljning.