Varan har lagts till i varukorgen

Prognos: Bioenergin växer så det knakar

Energi 8 sep 2010
Bioenergin ökar mer än någonsin. Den gröna bioenergin svarar nu för nästan en tredjedel av svensk energianvändning. Det framgår av Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos.

– Enbart ökningen av bioenergianvändningen mellan 2009 och 2010 bedöms vara 10 terawattimmar. Det är lika mycket energi som elproduktionen från vår största kärnkraftsreaktor i Forsmark. Det är även mer än elproduktionen från de båda de nedlagda Barsebäcksreaktorerna, eller fyra gånger så mycket som hela vindkraftsproduktionen, säger Svebios vd Gustav Melin.

Bioenergin passerat oljan

Den totala tillförseln av bioenergi hamnar i år på 137 terawattimmar.

– Det betyder att bioenergin är större än vattenkraften och kärnkraften tillsammans och att drygt 32 procent av all energianvändning i Sverige kommer från bioenergi. Bioenergin passerade förra året oljan som största energikällan i vår energianvändning.

Skogsindustri och fjärrvärme

Den största delen används inom skogsindustrin, där man eldar restprodukter som bark, rötskadad ved och svartlut för att producera el, värme och framöver drivmedel. 

– Bioenergin är också mycket stor i fjärrvärmen – mer än 70 procent av fjärrvärmen är bioenergi. Bioenergin står för en mycket stor del av uppvärmningen i de flesta städer och tätorter i landet. Pelletseldning, biogas och etanolanvändning ökar alla på sina respektive marknader.

I Indien är kobajs ett vanligt bränsle, i Sverige använder vi träflis. Bild:sxc.hu
Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Värme Miljö
Fackområden

Anläggning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

I Indien är kobajs ett vanligt bränsle, i Sverige använder vi träflis. Bild:sxc.hu