Västerås, Uppsala, Hässleholm och Linköping har prövat olika metoder för att få bukt med sina kajor. Aktivt arbete med varierade metoder ger bäst resultat.
Västerås planterade flera träd i den centrala staden under 1980-talet. 20 år senare var trädens yviga och täta kronor perfekta för kajorna. Kajorna sågs inte som en sanitär olägenhet men spillningen på trottoarer och gator störde.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Det är inte mycket som hjälper när man har problem med fågelflockar. Du kan få dem att hålla sig borta från vissa områden, och få dem att häcka på mindre störande platser.
På västkusten fräter fågelspillningen sönder gatubeslyningens armatur. Nu testar Skärhamns kommun gatuarmaturer med gummihinna som ska klara av både mås-träck och mekanisk förslitning.
I tätorter och städer trivs många fåglar utmärkt. Alla större tätorter har sina flockar av tamduvor, kajor, kråkor, skator samt gråsparvar och pilfinkar.
Runt 80 procent av Sveriges cirka 2 miljoner småhus är äldre än 35 år och i behov av energieffektivisering. I höst lanserar Eon en ny tjänst för energirenovering.
Vill du få bukt med för stora mängder fåglar behövs både snabba direkta insatser och långsiktiga satsningar.
Du är inloggad på två ställen
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se