Varan har lagts till i varukorgen
Fint pris till droppe i skogen
Teknik 26 nov 2010
”Skivfilteranläggningen har den formmässiga skärpa och arkitektoniska klarhet som man ibland kan finna i kategorin storskaliga industribyggnader”, skriver juryn för Kasper Salin-priset. Foto: Kasper Dudzic.
Reningsverket vid Rya skog i Göteborg vann i fredags Kasper Salin-priset 2010.
Karin Larén Hallström
Press

Ryaverket är ett av Nordens största reningsverk. Det renar vatten från hela Göteborgsregionen. Gryaab som driver verket ägs av Göteborg och flera kringkommuner.

De senaste åren har Gryaab satsat stora belopp på att bygga ut sin kväve- och fosforrening. En del av utbyggnaden är världens största skivfilteranläggning. Det är denna del av verket som nu blivit prisbelönt.

Nära skog

Varför valde företaget att satsa på så påkostad arkitektur för ett reningsverk? Bygginfo ringde upp Stig Hård, vd för Gryaab:

-Ryaverket ligger på det hårt industrialiserade Hisingen.  Men här i närheten finns Rya skog, Sveriges äldsta naturreservat, med bland annat många gamla ekar. Denna stadsnära värdefulla natur är viktig för Göteborg och dess invånare.

Stig berättar att man i projektets tidiga skeden tittade på mer traditionellt designade byggnader – enkla betongkonstruktioner.

-Men vi insåg att det aldrig skulle bli bra. Reningsverket är fullt synligt från skogen och den nya stora utbyggnaden skulle störa intrycket för besökarna. Därför valde vi att låta Kub arkitekter vara med utforma byggnaden.

Kontroversiellt

Det var inte helt lätt att få politisk enighet kring arkitekturen.

-Allt som allt kostade utbyggnaden 650 miljoner. Den mer påkostade designen gjorde projektet cirka 10 miljoner kronor dyrare. Detta orsakade långa diskussioner i styrelsen men till slut fick vi igenom förslaget, berättar Stig Hård.

Per Erik Persson är ansvarig arkitekt på Kub Arkitekter. Tanken är att byggnaden ska påminna om formen av den rena vattendroppen innan den brister.

Stora glaspartier låter besökarna ta del av processen. Transparensen har en tanke:

-Vi ville skapa en känslan av skog, inne i och utanför byggnaden. Dessutom är det inte fel att förbipasserande ser vad som händer inne i verket. Det kommunicerar vad vi håller på med; vikten av att rena vatten, säger Stig Hård.

Invändigt står mörka, tunga material mot lätta, ljusa. Här finns svarta klinkerplattor och en mörkgrön betongvägg som möter glas och genomsiktlighet.

Mycket ny teknik

Avloppsreningsverket är inte bara unikt för sin påkostade design. Såväl byggnaden som anläggningen är de största i sitt slag i världen. Den innehåller två stora hallar för 40 skivfilter. Dessutom är verket mycket tekniskt avancerat.

De roterande skivfiltren filtrerar bort mikroskopiskt små partiklar ur avloppsvattnet.

-Det speciella med skivfilter är att de är mycket yteffektiva. Med konventionell teknik skulle verket ha blivit betydligt mycket större, avslutar Stig Hård.

FAKTA Fler prisades

Vid Kasper Salin-galan delades även följande pris ut:

  • Årets Planpris gick till utvecklingen av Liljeholmstorget, Stockholm.
  • Sandgrundsparken, Karlstad, fick årets Sienapris för bästa offentliga miljö.
  • Årets Guldstol gick till Restaurang Buco Nero.
  • Elisabet Andersson, SvD blev årets bästa arkitekturkritiker.
Karin Larén Hallström
Press
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Fler nyheter

FAKTA Fler prisades

Vid Kasper Salin-galan delades även följande pris ut:

  • Årets Planpris gick till utvecklingen av Liljeholmstorget, Stockholm.
  • Sandgrundsparken, Karlstad, fick årets Sienapris för bästa offentliga miljö.
  • Årets Guldstol gick till Restaurang Buco Nero.
  • Elisabet Andersson, SvD blev årets bästa arkitekturkritiker.