I mars 2009 var det premiär för Sveriges första vertikalvindkraftverk placerat på ett tak på ett sjuvåningshus i Göteborg. Tanken var att kraftverket skulle producera upp till 20 000 kWh som skulle kunna användas i ett lokalt elnät. Kraftverket skulle sitta uppe i två år och därefter utvärderas.
Men nu avbryts experimentet efter knappt ett och ett halvt år.
– Det var problemet med alla ljud som gjorde att vi fattade det här beslutet, säger Mattias Pettersson, energistrateg på Familjebostäder, till Radio P4 Göteborg.
Huset med vindkraftverket är ett typiskt miljonprogramshus byggt på 1970-talet. Betongkonstruktionen var en bidragande orsak till problemen, eftersom ljud kan transporteras mycket lång väg genom stommen.
Familjebostäder gjorde omfattande tester med akustiker för att kontrollera ljudnivån på utsidan. Men eftersom varje fastighet är unik kan det vara svårt att veta exakt hur ett vindkraftverk samverkar med byggnadens konstruktion och läge förrän man provkört det. Försök gjordes med att förankra kraftverket i taket och dämpa vibrationerna med hjälp av gummimatta men inga åtgärder gav tillräckligt bra resultat.
Dessutom har vindkraftverket inte levererat el i den utsträckning som tillverkaren lovade.
– Lägger man ned tillräckligt med resurser så är jag övertygad om att man kan få det att fungera, säger Mattias Pettersson. Men får vår del är vi inte beredda att satsa mer pengar, säger Mattias Pettersson till Radio P4.
Familjebostäder har investerat ungefär en miljon kronor i vindkraftverket. Eftersom tillverkarens uppgifter om leverans inte stämmer kommer de att få tillbaka en del av pengarna i en uppgörelse med leverantören.