Varan har lagts till i varukorgen

Bevakning för säkrare skola

Kyla 24 aug 2010
Härrydaskolan har låtit installera ett system som söker av och analyserar händelser i det bevakade området. Kostnaderna för skadegörelse har minskat med nära 90 procent sedan kamerorna sattes upp.

I dagarna är det skolstart för hundratusentals elever runt om i Sverige. I samband med att sommarlovet tar slut inträffar tyvärr också en hel del inbrott, bränder och skadegörelse i skolfastigheterna. Ofta handlar det om rena impulshandlingar när gäng samlas efter skoltid i området.

Speciellt för skolor

Härrydaskolan utanför Göteborg har löst problemet med ett bevakningssystem speciellt utvecklat för skolor.

De kameror som finns runt skolan detekterar och analyserar ständigt vad som händer i det bevakade området. Vid misstänkta aktiviteter kallas en väktare ut. Alternativt kan operatören prata med förövarna genom kameran.

Det kan i sin tur förhindra eller minska omfattningen på skadegörelse. Tillåtna aktiviteter, till exempel bollspel, lämnas utan åtgärd.

Integritetsskydd

Skolbevakaren anonymiserar och skyddar personers integritet. Systemet avidentifierar personer som rör sig på och runt skolan. Det är enbart en larmoperatör som kan följa skeendet.

– Vi har tidigare försökt med flera åtgärder för att minska skadegörelsen utan att lyckas. Att sätta upp kameror har vi sett som en sista utväg, men denna kameralösning var precis vad vi sökte. Den är billig, vi behöver inte ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen och den förebygger skadegörelse. Det tycker vi är viktigare än att sätta fast dem som har orsakat skadegörelsen, säger Jan Svensson, säkerhetstekniker på Härryda kommun.

Sparar pengar

Eftersom åtgärder vidtas på ett tidigt stadium kan skolan undvika stölder och skadegörelse och därigenom slippa tids- och kostnadskrävande utredningar.

–Det är en rejäl besparing. Men det handlar inte enbart om att spara pengar, utan ger också sociala vinster med färre ungdomar som behöver ångra sig och stå till svars för klotter och krossade rutor, säger Jan Svensson.

FAKTA Om företaget Mindmancer

Skolbevakaren är utvecklad av Mindmancer, ett företag inom Chalmers Innovation. Företaget samarbetar med flera godkända larmcentraler och ett rikstäckande partner-nätverk av larm- och CCTV -installatörer.

 

Karin Larén Hallström
Press
Bevaka ämnen i artikeln

Kyla Arbetsmiljö Transportsystem Miljö
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om företaget Mindmancer

Skolbevakaren är utvecklad av Mindmancer, ett företag inom Chalmers Innovation. Företaget samarbetar med flera godkända larmcentraler och ett rikstäckande partner-nätverk av larm- och CCTV -installatörer.